Home > Grammar/Mechanics > Grammar Quiz for Teachers

Grammar Quiz for Teachers

The Grammar Quiz for Teachers

Grammar Quiz for Teachers

See how much you know about grammar by taking the 10 Question Grammar Quiz for Teachers. Don’t worry; I’ll dispense with the usual “If you score 9 or 10 out of 10, you are…” Let’s keep things fun! Take out a pen and some scratch paper. Number from 1‒10.

First, let’s get the obvious out of the way. I wrote this quiz to sell my grammar books to teachers. I selected quiz items from the grades 4‒8 Common Core Anchor Standards for Language. Helpful links follow each question if you want to learn explore the grammatical topics.

The answers to the multiple-choice questions follow my promotional materials to ensure that you glance at my books. I would be happy to explain any of the distractors. Comments are welcomed (not welcome).

Grammar Quiz for Teachers

1. When multiple adjectives are used within a sentence, the adjectival types should follow this order:

A. Which one? How many? What kind? B. What kind? Which one? How many?

C. What kind? How many? Which one? D. How many? Which one? What kind?

http://bit.ly/2cs8vQD

2. When multiple adverbs are used within a sentence, the adverbial types should follow this order:

A. Where? What degree? How? When? B. How? When? What degree? Where?

C. When? How? Where? What Degree? D. What degree? How? Where? When?

http://bit.ly/2thRtQO

I know you’re craving examples at this point, but we need to teach the rules, so that students will be able to apply them and not solely depend upon oral language proficiency.

3. A past participle is best described by what part of speech?

A. Adverb B. Adjective

C. Verb D. Conjunction

http://www.grammar-monster.com/glossary/past_participles.htm

4. Examples of correlative conjunctions include the following:

A. unless, despite B. for, nor

C. either, or D. however, then

http://www.chompchomp.com/terms/correlativeconjunction.htm

5. Examples of coordinate adjectives include the following:

A. dark green moss B. homemade apple pie

C. heavy, bulky sweater D. delicious, low-fat, dessert

https://www.quickanddirtytips.com/education/grammar/commas-with-adjectives

6. Which of the following does not describe a function of the present perfect verb tense (or form, if you prefer)?

A. A physical or mental action or a state of being happening or existing before the present

B. An ongoing action happening or existing now

C. An action that took place at some unidentified time in the past that relates to the present

D. An action that began in the past but continues to the present

http://blog.penningtonpublishing.com/tag/perfect-verbs/

Okay, so you’re probably not going to get all of these answers correct. I’m sure it’s just the way I’ve phrased the questions and/or answers.

7. Identify which answer provides James as the subject of this sentence:

A. Running helped James lower his body fat.

B. Why is James asking if Sheena wants dessert?

C. The teacher of the year is James.

D. The birthday party for James was orchestrated by his closest friends.

https://www.khanacademy.org/humanities/grammar/syntax-sentences-and-clauses/subjects-and-predicates/v/subjects-and-predicates-syntax-khan-academy

8. The grammatical problem in this sentence is a dangling modifier:

A. Re-reading the question clearly improves the accuracy of your answers.

B. I dusted always on Tuesdays.

C. He acted more conspicuously than I.

D. Fired from her job, her car became her home.

https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/597/1/

9. The grammatical problem in this sentence is the use of an indefinite pronoun reference:

A. He did have pens, but we didn’t need any right now.

B. I called Jesse’s work, but he never answered.

C. None were happier than he.

D. Peter was a brilliant chemist and teacher. That is why his students loved his class.

https://www.grammarly.com/blog/pronouns/

10. Which one of the following sentences includes a direct object?

A. To him I gave my favorite ring.

B. “Is this Marsha?” “It is I.”

C. The popcorn seems too salty for most people.

D. Ismelda acts nicely when no one is looking.

http://www.write.com/writing-guides/general-writing/grammar/direct-and-indirect-objects/

Want to take the Mechanics Quiz for TeachersCheck it out after you correct your grammar quiz.

Quiz Answers

  1. A      2. D      3. B      4. C     5. C     6. B     7. B     8. D     9. C     10. A

*****

Teaching Grammar and Mechanics for Grades 4-High School

Teaching Grammar and Mechanics Grades 4, 5, 6, 7, 8, and High School Programs

I’m Mark Pennington, author of the full-year interactive grammar notebooks,  grammar literacy centers, and the traditional grade-level 4, 5, 6, 7, 8 and high school Teaching Grammar and Mechanics programs. Teaching Grammar and Mechanics includes 56 (64 for high school) interactive language conventions lessons,  designed for twice-per-week direct instruction in the grade-level grammar, usage, and mechanics standards. The scripted lessons (perfect for the grammatically-challenged teacher) are formatted for classroom display. Standards review, definitions and examples, practice and error analysis, simple sentence diagrams, mentor texts with writing applications, and formative assessments are woven into every 25-minute lesson. The program also includes the Diagnostic Grammar, Usage, and Mechanics Assessments with corresponding worksheets to help students catch up, while they keep up with grade-level, standards-aligned instruction.

Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary (Teaching the Language Strand)

Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary (Teaching the Language Strand) Grades 4, 5, 6, 7, 8 Programs

Or why not get the value-priced Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary (Teaching the Language Strand) grades 4, 5, 6, 7, and 8 BUNDLES? These grade-level programs include both teacher’s guide and student workbooks and are designed to help you teach all the Common Core Anchor Standards for Language. In addition to the Teaching Grammar and Mechanics program, each BUNDLE provides weekly spelling pattern tests and accompanying spelling sort worksheets (L.2), 56 language application opener worksheets (L.3), and 56 vocabulary worksheets with multiple-meaning words, Greek and Latin word parts, figures of speech, word relationships with context clue practice, connotations, and four square academic language practice (L.4, 5, and 6). Comprehensive biweekly unit tests measure recognition, understanding, and application of the grammar, mechanics, and vocabulary components.

The program also has the resources to meet the needs of diverse learners. Diagnostic grammar, usage, mechanics, and spelling assessments provide the data to enable teachers to individualize instruction with targeted worksheets. Each remedial worksheet (over 200 per program) includes independent practice and a brief formative assessment.

Check out the brief introductory video and enter DISCOUNT CODE 3716 at check-out for 10% off this value-priced program. We do sell print versions of the teacher’s guide and student workbooks. Contact mark@penningtonpublishing.com for pricing. Read what teachers are saying about this comprehensive program:

The most comprehensive and easy to teach grammar, mechanics, spelling, and vocabulary program. I’m teaching all of the grade-level standards and remediating previous grade-level standards. The no-prep and minimal correction design of this program really respects a teacher’s time. At last, I’m teaching an integrated program–not a hodgepodge collection of DOL grammar, spelling and vocabulary lists, and assorted worksheets. I see measurable progress with both my grade-level and intervention students. BTW… I love the scripted lessons!

─Julie Villenueve

Grammar/Mechanics , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.