Posts Tagged ‘commonly misused words’

Grammar Quiz for Teachers

The Grammar Quiz for Teachers

Grammar Quiz for Teachers

See how much you know about grammar by taking the 10 Question Grammar Quiz for Teachers. Don’t worry; I’ll dispense with the usual “If you score 9 or 10 out of 10, you are…” Let’s keep things fun! Take out a pen and some scratch paper. Number from 1‒10.

First, let’s get the obvious out of the way. I wrote this quiz to sell my grammar books to teachers. I selected quiz items from the grades 4‒8 Common Core Anchor Standards for Language. Helpful links follow each question if you want to learn explore the grammatical topics.

The answers to the multiple-choice questions follow my promotional materials to ensure that you glance at my books. I would be happy to explain any of the distractors. Comments are welcomed (not welcome).

Grammar Quiz for Teachers

1. When multiple adjectives are used within a sentence, the adjectival types should follow this order:

A. Which one? How many? What kind? B. What kind? Which one? How many?

C. What kind? How many? Which one? D. How many? Which one? What kind?

2. When multiple adverbs are used within a sentence, the adverbial types should follow this order:

A. Where? What degree? How? When? B. How? When? What degree? Where?

C. When? How? Where? What Degree? D. What degree? How? Where? When?

I know you’re craving examples at this point, but we need to teach the rules, so that students will be able to apply them and not solely depend upon oral language proficiency.

3. A past participle is best described by what part of speech?

A. Adverb B. Adjective

C. Verb D. Conjunction

4. Examples of correlative conjunctions include the following:

A. unless, despite B. for, nor

C. either, or D. however, then

5. Examples of coordinate adjectives include the following:

A. dark green moss B. homemade apple pie

C. heavy, bulky sweater D. delicious, low-fat, dessert

6. Which of the following does not describe a function of the present perfect verb tense (or form, if you prefer)?

A. A physical or mental action or a state of being happening or existing before the present

B. An ongoing action happening or existing now

C. An action that took place at some unidentified time in the past that relates to the present

D. An action that began in the past but continues to the present

Okay, so you’re probably not going to get all of these answers correct. I’m sure it’s just the way I’ve phrased the questions and/or answers.

7. Identify which answer provides James as the subject of this sentence:

A. Running helped James lower his body fat.

B. Why is James asking if Sheena wants dessert?

C. The teacher of the year is James.

D. The birthday party for James was orchestrated by his closest friends.

8. The grammatical problem in this sentence is a dangling modifier:

A. Re-reading the question clearly improves the accuracy of your answers.

B. I dusted always on Tuesdays.

C. He acted more conspicuously than I.

D. Fired from her job, her car became her home.

9. The grammatical problem in this sentence is the use of an indefinite pronoun reference:

A. He did have pens, but we didn’t need any right now.

B. I called Jesse’s work, but he never answered.

C. None were happier than he.

D. Peter was a brilliant chemist and teacher. That is why his students loved his class.

10. Which one of the following sentences includes a direct object?

A. To him I gave my favorite ring.

B. “Is this Marsha?” “It is I.”

C. The popcorn seems too salty for most people.

D. Ismelda acts nicely when no one is looking.

Want to take the Mechanics Quiz for TeachersCheck it out after you correct your grammar quiz.

Quiz Answers

  1. A      2. D      3. B      4. C     5. C     6. B     7. B     8. D     9. C     10. A


Teaching Grammar and Mechanics for Grades 4-High School

Teaching Grammar and Mechanics Grades 4, 5, 6, 7, 8, and High School Programs

I’m Mark Pennington, author of the full-year interactive grammar notebooks,  grammar literacy centers, and the traditional grade-level 4, 5, 6, 7, 8 and high school Teaching Grammar and Mechanics programs. Teaching Grammar and Mechanics includes 56 (64 for high school) interactive language conventions lessons,  designed for twice-per-week direct instruction in the grade-level grammar, usage, and mechanics standards. The scripted lessons (perfect for the grammatically-challenged teacher) are formatted for classroom display. Standards review, definitions and examples, practice and error analysis, simple sentence diagrams, mentor texts with writing applications, and formative assessments are woven into every 25-minute lesson. The program also includes the Diagnostic Grammar, Usage, and Mechanics Assessments with corresponding worksheets to help students catch up, while they keep up with grade-level, standards-aligned instruction.

Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary (Teaching the Language Strand)

Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary (Teaching the Language Strand) Grades 4, 5, 6, 7, 8 Programs

Or why not get the value-priced Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary (Teaching the Language Strand) grades 4, 5, 6, 7, and 8 BUNDLES? These grade-level programs include both teacher’s guide and student workbooks and are designed to help you teach all the Common Core Anchor Standards for Language. In addition to the Teaching Grammar and Mechanics program, each BUNDLE provides weekly spelling pattern tests and accompanying spelling sort worksheets (L.2), 56 language application opener worksheets (L.3), and 56 vocabulary worksheets with multiple-meaning words, Greek and Latin word parts, figures of speech, word relationships with context clue practice, connotations, and four square academic language practice (L.4, 5, and 6). Comprehensive biweekly unit tests measure recognition, understanding, and application of the grammar, mechanics, and vocabulary components.

The program also has the resources to meet the needs of diverse learners. Diagnostic grammar, usage, mechanics, and spelling assessments provide the data to enable teachers to individualize instruction with targeted worksheets. Each remedial worksheet (over 200 per program) includes independent practice and a brief formative assessment.

Check out the brief introductory video and enter DISCOUNT CODE 3716 at check-out for 10% off this value-priced program. We do sell print versions of the teacher’s guide and student workbooks. Contact for pricing. Read what teachers are saying about this comprehensive program:

The most comprehensive and easy to teach grammar, mechanics, spelling, and vocabulary program. I’m teaching all of the grade-level standards and remediating previous grade-level standards. The no-prep and minimal correction design of this program really respects a teacher’s time. At last, I’m teaching an integrated program–not a hodgepodge collection of DOL grammar, spelling and vocabulary lists, and assorted worksheets. I see measurable progress with both my grade-level and intervention students. BTW… I love the scripted lessons!

─Julie Villenueve

Grammar/Mechanics , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Grammar | Teaching in the Social Context

Language Conventions Literacy Centers

Language Conventions Academic Literacy Centers

If we consider the traditional four communicative contexts of English-language arts (listening, speaking, reading, and writing) and add on a fifth, the visual context, thanks to the interesting research of Kress and van Leeuwen, we find that language never takes place in isolation. Even when my wife talks to herself, she does have an audience (and I’m rarely included).

A few examples (with good instructional links and the related Common Core Standards) will remind us of how we teach the language interactively:

We teach students to actively listen to a speaker by asking relevant questions.

“Pose and respond to specific questions with elaboration and detail by making comments that contribute to the topic, text, or issue under discussion.”

We teach students to speak to their audience, using specific techniques to interest our listeners.

“Report on a topic or text, tell a story, or recount an experience in an organized manner, using appropriate facts and relevant, descriptive details to support main ideas or themes; speak clearly at an understandable pace.”

We teach students to engage their audience in writing assignments.

Engage and orient the reader by establishing a context and point of view and introducing a narrator and/or characters; organize an event sequence that unfolds naturally and logically.

We teach students to maintain a dialog with the author when reading.

Read grade-level text with purpose and understanding.

We teach students to analyze media and consider the choices in terms of content, editing, and production made by, say, a filmmaker, videographer, or graphic artist.

Compare and contrast a text to an audio, video, or multimedia version of the text, analyzing each medium’s portrayal of the subject (e.g., how the delivery of a speech affects the impact of the words).

So, why are teachers so reticent to abandon teaching grammar in isolation?

Now, most of you are thinking that I’m referring to teaching grammar in isolation via drill and kill worksheets, divorced from listening, speaking, writing, and reading. I’m not. As an aside, while I certainly try to apply my grammar, usage, and mechanics instruction to the instructional subject, I (like all teachers I work with at my school) find that some grammatical instruction is most efficiently accomplished in isolation. For example, when I teach sentence variety through modeled grammatical sentence openers in the context of revising process paper drafts, I always find that some re-teaching is necessary for some students. If half of my students still don’t know the definition of an adverb, its function, proper adverbial order, and some examples, they won’t be able to use a few of my grammatical sentence openers revisions to improve their process papers.  I see no reason not to bust out a down and dirty adverbs worksheet for those seventh grade students who need it.

What I mean by teaching grammar in isolation is didactic direct instruction (teacher talks to the class) or individual students complete a grammar worksheet and turn it in to the teacher to grade instruction.

Instead of those types of isolated learning experiences, I contend that grammar is best learned, interactively, in a social context.

Not to get to hung up on definitions, but let’s cite one:

“A grammar is the rules and constraints on what can be represented. A grammar is a social resource of a particular group” (Kress and van Leeuwen).

If grammar provides the tools (“the rules and constraints”) for communication, it makes sense that these tools would best be defined, identified, practiced, and applied in the context of collaborative communication (the “social resource of a particular group”). The classroom teacher certainly provides one important source of communication, but students themselves are often an untapped source of learning. Students can learn grammar from each other.

Academic Literacy Centers for Grammar and Mechanics

Language Conventions Academic Literacy Centers

Literacy centers provide an ideal social context for cooperative learning about grammar: parts of speech, syntax and sentence structure, standard and non-standard usage, word choice, dialect, punctuation, capitalization, etc. Now, of course your students need the right tools. We can’t have the blind leading the blind.

How about a few interactive grammar lessons to test-drive with your students in a cooperative group or literacy center? Your download includes four grammar and mechanics lessons, the unit test (with answers), directions, and literacy center leadership roles.

Get the Four Language Conventions Academic Literacy Center Lessons and Test FREE Resource:

Grammar/Mechanics, Literacy Centers , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

How to Teach Interactive Grammar

If I’m going to entice you to read this article by offering some how-to’s and free resources to teach grammar interactively, we had best get on the same page about what we both mean by grammar.

I like to think of grammar as a community’s language tools.

The tools of grammar are usually known as language conventions. A convention means “a general agreement about basic principles or procedures; also : a principle or procedure accepted as true or correct by convention the conventions of grammar” (Merriam-Webster). The Common Core authors use “Conventions of Language” for the first two Language Strand Standards:

L.1: Demonstrate command of the conventions of standard English grammar and usage when writing or speaking.

L.2: Demonstrate command of the conventions of standard English capitalization, punctuation, and spelling when writing.

Two other points will keep us on that same page:

  1. Teachers usually separate usage from grammar as in standard and non-standard usage, or word choice, or figures of speech, etc.
  2. Teachers usually separate mechanics from grammar and usage. By mechanics, teachers mean punctuation and capitalization. Some would also throw in spelling under this category.

Since our language conventions tools are always applied in a social context, it makes sense to teach and learn grammar how we use grammar: in the social context. Specifically, I find literacy centers to be ideal collaborative settings in which students will actually use their language skills to learn what the tool is and its purpose, be able to identify it, know how to use it, and use it a bit to see its value and, hopefully, remember it.

Academic Literacy Centers for Grammar and Mechanics

Language Conventions Academic Literacy Centers

For grades 4, 5, 6, 7, and 8, I’ve developed twice-per-week, twenty-minute Language Conventions Academic Literacy Centers to teach the Common Core language conventions standards

Instructional Format for Interactive Learning: The How To’s

The Language Conventions Academic Literacy Center provides 56 lessons. Grades 4–8 alignment documents follow the lessons. Each Language Conventions lesson consists of four pages and takes 20 minutes to complete. Students work collaboratively to learn two tools per twenty-minute lesson: a mechanics skill and a grammar or usage concept, rule, or skill.

The first page is in Cornell Notes format and provides the content and skills in the Mechanics Notes and Grammar and Usage Notes sections. The Links and Response sections provide online resources for additional grade-level practice. Space is provided in this section for students to list key ideas, comment, make connections, and write questions. Additional space is provided at the bottom of the lesson for students to summarize the key mechanics and grammar content or skills.

The second page duplicates the lesson text of the first page, but adds examples for the students to copy in the spaces provided on the first page. The Links and Resources sections provide online resources for extended learning (acceleration) and additional practice (remediation).

The third page provides students with practice for both the mechanics and grammar content and skills. Students individually apply the lessons with identification, error analysis, sentence revisions, and sentence combining in the writing context.

The fourth page consists of the practice answers. Students self-correct as a group to learn from their mistakes.

The program provides biweekly unit tests in which students must define, identify, and apply the tools they have learned. Students use their lessons on the test. Teachers may elect to have students take the test individually or as a group.

The FREE Resources

How about a few interactive grammar lessons to test-drive with your students? Your download includes four grammar and mechanics lessons, the unit test (with answers), directions, and literacy center leadership roles.

Get the Four Language Conventions Academic Literacy Center Lessons and Test FREE Resource:

Grammar/Mechanics, Literacy Centers , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,