Posts Tagged ‘independent clauses’

Mechanics Quiz for Teachers

Mechanics Quiz for ELA Teachers

Mechanics Quiz for Teachers

See how much you know about mechanics (commas, capitalization, quotation marks, colons, apostrophes, semicolons, punctuation, etc.) by taking the 10 Question Mechanics Quiz for Teachers. Don’t worry; I’ll dispense with the usual “If you score 9 or 10 out of 10, you are…” Let’s keep things fun! Take out a pen and some scratch paper. Number from 1‒10.

I selected quiz items from the grades 4‒8 Common Core Anchor Standards for Language.


Common Core Language Strand Standards

Common Core Anchor Standards for Language

Demonstrate command of the conventions of standard English capitalization, punctuation, and spelling when writing.

Note: The Common Core authors call these components language conventions (along with Standard 1 grammar). Helpful links follow each question if you want to learn explore the grammatical topics.

The answers to the multiple-choice questions follow my promotional materials to ensure that you glance at my grammar and mechanics programs. Okay, so you’re probably not going to get all of these answers correct. I’m sure it’s just the way I’ve phrased the questions and/or answers. I would be happy to explain any of the distractors. Comments are welcomed (not welcome).

Mechanics Quiz for Teachers

1. According to the serial (Oxford) comma rule, which sentence is incorrectly punctuated?

A. Rafael, Louis and Tom met Luisa and Pablo at the coffee shop.

B. Choose the desk, table, or the huge, ugly chair for your apartment.

C. The bright morning sky, cool breeze, and warm company improved my mood.

D. I like most breeds of small dogs, but prefer cats, birds, and hamsters as pets.

2. According to compound sentence comma rules, which sentence is correctly punctuated?

A. Do you want donuts, or would you prefer scones?

B. Although frequently attacked by her critics, Alyssa continued to press for change.

C. I met Allen and we biked through the park.

D. The teacher was available from noon until three yet neither Jesse, nor Holly, wanted help.

3. According to introductory phrase comma rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. Through snow and sleet the postal carrier slogged the mail to our houses.

B. Compared to Mike, Huang, and Emily, the other students were quite prepared.

C. Tall and tan, the young man bore a striking resemblance to the actor.

D. Under my bed, I hid my baseball card collection.

4. According to dependent (subordinate) clause comma rules, which sentence is correctly punctuated?

A. Whichever you choose, is fine with me.  B. Since you left, he has never been the same though he has received constant care.

C. I still received excellent service in spite of the delays.  D. Even though, she was ready on time, Suzanne still missed the appointment.

5. According to proper noun capitalization rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. Marvin “The Shark” Bentley had been brought up on racketeering charges by the District Attorney.

B. He was interrogated by the Federal Bureau of Investigation twice during the Cold War.

C. The U.S. Constitution specifies “High Crimes And Misdemeanors” as grounds for impeachment in Article 1, Section 2, Clause 5.

D. I saw the President of the United States speak at the Capitol on the Fourth of July.

6. According to abbreviation and acronym rules, which sentence is correctly punctuated?

A. David has worked outside of the U.S. in many foreign countries, but he now works for NASA.

B. Ms. Jennifer Jenkins, MD, went AWOL from Dr. Master’s practice.

C. Ikeda awoke to the screaming alarm at 6:00 A.M.

D. She earned her MA in Curriculum Development at U.C.L.A.

7. According to quotation rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. I want to read the final chapter, “Return of the King,” before I go to sleep.

B. In The Declaration of Independence, did Jefferson say “…all men are created equal?”

C. He asked, “What did Dr. King mean in the ‘I Have a Dream’ speech by the phrase ‘free at last’?”

D. “Blowin’ in the Wind” was released on the 1963 album, Freewillin’ Bob Dylan. 

8. According to apostrophe rules, which sentence is correctly punctuated?

A. The wives’ dinner at the Jones’ place, followed by dessert at the Martins, showed off the women’s best recipes.

B. Bob and Jolene’s recipe was more popular than her’s.

C. Ethan and Mary’s reactions to the business proposal were quite different.

D. Charles’ books were found on the bookshelves at the Sanchez’s.

9. According to semicolon rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. All their work was wasted; the fund was depleted; and they had no future prospects.

B. Desmond asked for more than his fair share; Mark wondered why the paint would not dry.

C. She did absolutely none of the work; I did it all.

D. Dexter spent time in Chico and Redding in Northern California; El Cajon and San Diego in Southern California; and Visalia and Merced in Central California. 

10. According to colon rules, which sentence is correctly punctuated?

A. His list of accomplishments include: a marathon time of 4:25:34, a key to the city, and a blue ribbon at the Alabama State Fair.

B. I loved listening to “The Great Adventure: landing on the Moon” on my new phone.

C. The politician outlined three goals: A tax on steel imports, a single-payer health care system, and a higher minimum wage.

D. A whale is not a fish: nor is it a crustacean. 

Want to take the 10 Question Grammar Quiz for Teachers? Check it out after you self-correct your mechanics quiz.

Answers: 1. A    2. D    3. D    4. C    5. A    6. A    7. B    8. A    9. B    10. C


Teaching Grammar and Mechanics for Grades 4-High School

Teaching Grammar and Mechanics Grades 4, 5, 6, 7, 8, and High School Programs

I’m Mark Pennington, author of the full-year interactive grammar notebooks,  grammar literacy centers, and the traditional grade-level 4, 5, 6, 7, 8 and high school Teaching Grammar and Mechanics programs. Teaching Grammar and Mechanics includes 56 (64 for high school) interactive language conventions lessons,  designed for twice-per-week direct instruction in the grade-level grammar, usage, and mechanics standards. The scripted lessons (perfect for the grammatically-challenged teacher) are formatted for classroom display. Standards review, definitions and examples, practice and error analysis, simple sentence diagrams, mentor texts with writing applications, and formative assessments are woven into every 25-minute lesson. The program also includes the Diagnostic Grammar, Usage, and Mechanics Assessments with corresponding worksheets to help students catch up, while they keep up with grade-level, standards-aligned instruction.

Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary (Teaching the Language Strand)

Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary (Teaching the Language Strand) Grades 4, 5, 6, 7, 8 Programs

Or why not get the value-priced Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary (Teaching the Language Strand) grades 4, 5, 6, 7, and 8 BUNDLES? These grade-level programs include both teacher’s guide and student workbooks and are designed to help you teach all the Common Core Anchor Standards for Language. In addition to the Teaching Grammar and Mechanics program, each BUNDLE provides weekly spelling pattern tests and accompanying spelling sort worksheets (L.2), 56 language application opener worksheets (L.3), and 56 vocabulary worksheets with multiple-meaning words, Greek and Latin word parts, figures of speech, word relationships with context clue practice, connotations, and four square academic language practice (L.4, 5, and 6). Comprehensive biweekly unit tests measure recognition, understanding, and application of the grammar, mechanics, and vocabulary components.

The program also has the resources to meet the needs of diverse learners. Diagnostic grammar, usage, mechanics, and spelling assessments provide the data to enable teachers to individualize instruction with targeted worksheets. Each remedial worksheet (over 200 per program) includes independent practice and a brief formative assessment.

Check out the brief introductory video and enter DISCOUNT CODE 3716 at check-out for 10% off this value-priced program. We do sell print versions of the teacher’s guide and student workbooks. Contact for pricing. Read what teachers are saying about this comprehensive program:

The most comprehensive and easy to teach grammar, mechanics, spelling, and vocabulary program. I’m teaching all of the grade-level standards and remediating previous grade-level standards. The no-prep and minimal correction design of this program really respects a teacher’s time. At last, I’m teaching an integrated program–not a hodgepodge collection of DOL grammar, spelling and vocabulary lists, and assorted worksheets. I see measurable progress with both my grade-level and intervention students. BTW… I love the scripted lessons!

─Julie Villenueve

Grammar/Mechanics, Spelling/Vocabulary, Study Skills, Writing , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

How to Teach Students to Write in Complete Sentences

How to Teach Complete Sentences

Writing in Complete Sentences

Developing writers often have problems writing in complete sentences. Fragmented speech, such as “Catch you later,” and text messaging, such as POS RU GO-N? help to perpetuate this problem. Additionally, students lack understanding of sentence structure, such as the roles of subjects and predicates, phrases, and clauses. I have three suggestions for teaching complete and coherent sentence writing. They work remarkably well, use only a bit of “explicit” grammatical instruction, and teach grammar in the context of oral language and writing.

The first suggestion is a problem-solving approach that does require a bit of prior grammatical knowledge. Tell students to check on “completeness” by using these three proofreading steps: 1. Identify the subject (the “doer”) and the predicate (the action or state of being). To teach subjects and predicates, check out this helpful Subjects and Predicates article:

2. Re-think whether the sentence states a complete thought. To teach recognition of sentence fragments, check out this article on Sentence Fragments. To teach recognition of run-on sentences, check out Run-on Sentences. 3. Read the sentence out loud to ensure that the voice drops down at the end of a declarative, imperative, or exclamatory (up for interrogative). This last one connects with students’ oral language abilities and is especially powerful for your grammatically-challenged kids. Of course, students can force their voices down or up and inaccurately apply this strategy, so encourage natural reading-the out loud part is crucial.

The second suggestion is a sentence revision approach that will necessitate a bit of pre-teaching. Revising with different grammatical sentence openers builds sentence variety and coherence. Students will need a reference sheet, until the models become internalized. Here’s a good one: Grammatical Sentence Openers

For example, when students write “Going to school.” as a complete sentence, students could revise with a prepositional phrase grammatical sentence opener as “To school she is going.”

The third suggestion is “tried and true” sentence combining. Of course, this necessitates teaching phrases and clauses, but my seventh graders catch on quickly with lots of modeled practice. I use lots of sentence revision activities as warm-ups to teach sentence combining. Teaching Essay Strategies includes 64 Sentence Revision activities to improve the quality, variety, and writing style of student sentences.

For example, when students write “After he went to work, before running errands, and picking up fast-food for dinner.” as a complete sentence, students could revise with “After he went to work, he ran errands and picked up fast-food for dinner.”

Check out this complete writing process essay to see a sample of the resources provided in Teaching Essay StrategiesThe download includes writing prompt, paired reading resource, brainstorm activity, prewriting graphic organizer, rough draft directions, response-editing activity, and analytical rubric.

Get the Writing Process Essay FREE Resource:

Find essay strategy worksheets, on-demand writing fluencies, sentence revision and rhetorical stance “openers,” remedial writing lessons, posters, and editing resources to differentiate essay writing instruction in the comprehensive writing curriculum, Teaching Essay Strategies

Find essay strategy worksheets, eight complete writing process essays (four argumentative and four informational/explanatory), writing fluencies, sentence revision activities, remedial writing lessons, and editing resources to differentiate essay writing instruction in Teaching Essay Strategies. Plus, get the comprehensive e-comments download in this fine program.TES


Writing , , , , , , , ,