Archive

Posts Tagged ‘common core spelling standards’

Mechanics Quiz for Teachers

Mechanics Quiz for ELA Teachers

Mechanics Quiz for Teachers

See how much you know about mechanics (commas, capitalization, quotation marks, colons, apostrophes, semicolons, punctuation, etc.) by taking the 10 Question Mechanics Quiz for Teachers. Don’t worry; I’ll dispense with the usual “If you score 9 or 10 out of 10, you are…” Let’s keep things fun! Take out a pen and some scratch paper. Number from 1‒10.

I selected quiz items from the grades 4‒8 Common Core Anchor Standards for Language.

CCSS.ELA-LITERACY.L.7.2

Common Core Language Strand Standards

Common Core Anchor Standards for Language

Demonstrate command of the conventions of standard English capitalization, punctuation, and spelling when writing.

Note: The Common Core authors call these components language conventions (along with Standard 1 grammar). Helpful links follow each question if you want to learn explore the grammatical topics.

The answers to the multiple-choice questions follow my promotional materials to ensure that you glance at my grammar and mechanics programs. Okay, so you’re probably not going to get all of these answers correct. I’m sure it’s just the way I’ve phrased the questions and/or answers. I would be happy to explain any of the distractors. Comments are welcomed (not welcome).

Mechanics Quiz for Teachers

1. According to the serial (Oxford) comma rule, which sentence is incorrectly punctuated?

A. Rafael, Louis and Tom met Luisa and Pablo at the coffee shop.

B. Choose the desk, table, or the huge, ugly chair for your apartment.

C. The bright morning sky, cool breeze, and warm company improved my mood.

D. I like most breeds of small dogs, but prefer cats, birds, and hamsters as pets.

https://blog.penningtonpublishing.com/grammar_mechanics/the-serial-oxford-comma-for-the-want-of-a-nail/

2. According to compound sentence comma rules, which sentence is correctly punctuated?

A. Do you want donuts, or would you prefer scones?

B. Although frequently attacked by her critics, Alyssa continued to press for change.

C. I met Allen and we biked through the park.

D. The teacher was available from noon until three yet neither Jesse, nor Holly, wanted help.

http://grammartips.homestead.com/compoundsentences.html

3. According to introductory phrase comma rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. Through snow and sleet the postal carrier slogged the mail to our houses.

B. Compared to Mike, Huang, and Emily, the other students were quite prepared.

C. Tall and tan, the young man bore a striking resemblance to the actor.

D. Under my bed, I hid my baseball card collection.

https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/607/03/

4. According to dependent (subordinate) clause comma rules, which sentence is correctly punctuated?

A. Whichever you choose, is fine with me.  B. Since you left, he has never been the same though he has received constant care.

C. I still received excellent service in spite of the delays.  D. Even though, she was ready on time, Suzanne still missed the appointment.

https://www.khanacademy.org/humanities/grammar/punctuation-the-comma-and-the-apostrophe/commas-in-space-and-time/v/commas-and-introductory-elements-the-comma-punctuation-khan-academy

5. According to proper noun capitalization rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. Marvin “The Shark” Bentley had been brought up on racketeering charges by the District Attorney.

B. He was interrogated by the Federal Bureau of Investigation twice during the Cold War.

C. The U.S. Constitution specifies “High Crimes And Misdemeanors” as grounds for impeachment in Article 1, Section 2, Clause 5.

D. I saw the President of the United States speak at the Capitol on the Fourth of July.

https://www.quickanddirtytips.com/education/grammar/capitalizing-proper-nouns

6. According to abbreviation and acronym rules, which sentence is correctly punctuated?

A. David has worked outside of the U.S. in many foreign countries, but he now works for NASA.

B. Ms. Jennifer Jenkins, MD, went AWOL from Dr. Master’s practice.

C. Ikeda awoke to the screaming alarm at 6:00 A.M.

D. She earned her MA in Curriculum Development at U.C.L.A.

https://dictionary.cambridge.org/grammar/british-grammar/about-words-clauses-and-sentences/abbreviations-initials-and-acronyms

7. According to quotation rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. I want to read the final chapter, “Return of the King,” before I go to sleep.

B. In The Declaration of Independence, did Jefferson say “…all men are created equal?”

C. He asked, “What did Dr. King mean in the ‘I Have a Dream’ speech by the phrase ‘free at last’?”

D. “Blowin’ in the Wind” was released on the 1963 album, Freewillin’ Bob Dylan.

https://blog.penningtonpublishing.com/grammar_mechanics/22-quotation-mark-rules/ 

8. According to apostrophe rules, which sentence is correctly punctuated?

A. The wives’ dinner at the Jones’ place, followed by dessert at the Martins, showed off the women’s best recipes.

B. Bob and Jolene’s recipe was more popular than her’s.

C. Ethan and Mary’s reactions to the business proposal were quite different.

D. Charles’ books were found on the bookshelves at the Sanchez’s.

https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/621/01

9. According to semicolon rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. All their work was wasted; the fund was depleted; and they had no future prospects.

B. Desmond asked for more than his fair share; Mark wondered why the paint would not dry.

C. She did absolutely none of the work; I did it all.

D. Dexter spent time in Chico and Redding in Northern California; El Cajon and San Diego in Southern California; and Visalia and Merced in Central California.

http://www.grammar-monster.com/lessons/semicolons_in_lists.htm 

10. According to colon rules, which sentence is correctly punctuated?

A. His list of accomplishments include: a marathon time of 4:25:34, a key to the city, and a blue ribbon at the Alabama State Fair.

B. I loved listening to “The Great Adventure: landing on the Moon” on my new phone.

C. The politician outlined three goals: A tax on steel imports, a single-payer health care system, and a higher minimum wage.

D. A whale is not a fish: nor is it a crustacean.

https://www.grammarly.com/blog/colon-2/ 

Want to take the 10 Question Grammar Quiz for Teachers? Check it out after you self-correct your mechanics quiz.

Answers: 1. A    2. D    3. D    4. C    5. A    6. A    7. B    8. A    9. B    10. C

*****

Syntax Programs

Pennington Publishing Grammar Programs

Teaching Grammar, Usage, and Mechanics (Grades 4, 5, 6, 7, 8, and High School) are full-year, traditional, grade-level grammar, usage, and mechanics programs with plenty of remedial practice to help students catch up while they keep up with grade-level standards. Twice-per-week, 30-minute, no prep lessons in print or interactive Google slides with a fun secret agent theme. Simple sentence diagrams, mentor texts, video lessons, sentence dictations. Plenty of practice in the writing context. Includes biweekly tests and a final exam.

Grammar, Usage, and Mechanics Interactive Notebook (Grades 4‒8) is a full-year, no prep interactive notebook without all the mess. Twice-per-week, 30-minute, no prep grammar, usage, and mechanics lessons, formatted in Cornell Notes with cartoon response, writing application, 3D graphic organizers (easy cut and paste foldables), and great resource links. No need to create a teacher INB for student make-up work—it’s done for you! Plus, get remedial worksheets, biweekly tests, and a final exam.

Syntax in Reading and Writing is a function-based, sentence level syntax program, designed to build reading comprehension and increase writing sophistication. The 18 parts of speech, phrases, and clauses lessons are each leveled from basic (elementary) to advanced (middle and high school) and feature 5 lesson components (10–15 minutes each): 1. Learn It!  2. Identify It!  3. Explain It! (analysis of challenging sentences) 4. Revise It! (kernel sentences, sentence expansion, syntactic manipulation) 5. Create It! (Short writing application with the syntactic focus in different genre).

Get the Diagnostic Grammar, Usage, and Mechanics Assessments, Matrix, and Final Exam FREE Resource:

Get the Grammar and Mechanics Grades 4-8 Instructional Scope and Sequence FREE Resource:

 

Grammar/Mechanics, Spelling/Vocabulary, Study Skills, Writing , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

The Vulgar “a” Spelling

Diagnostic Literacy Assessments

Diagnostic Reading and Spelling Assessments

Vulgar “a” Spellings

*****

Common Core Language Standard: L.8.2*

Pre-teaching: Spelling and vocabulary are closely linked. Spelling is often influenced by vocabulary.

Also, remember that words have both denotative and connotative meanings and that the meaning of a word often influences the spelling of that word.

Definitions and Examples: The word vulgar simply means “common.” This definition is its denotation, or exact meaning. However, vulgar is also means “negative or evil.” This definition is its connotation, or commonly associated meaning. The vulgar “_ar,” “_al,” and “_an” spellings often appear in roots and suffixes. Examples: beggar, dismal, pagan.

Writing Style Hints: Knowing the connotative meaning of a word can help you choose when to use these vulgar spelling words with precision. Using words with a specific connotation can help you establish the mood or tone of your writing.

Practice: The Secretary of Labor’s resistance to any internal investigation made his repeated denials of wrongdoing seem like he had something to hide.

Formative Assessment Dictation: The scandal produced the usual denials and resistance to come clean with the truth.

Writing Application: Write an opening sentence to set the tone of a murder mystery using at least two forms of these vulgar a words: buzzard, blizzard, abnormal, veteran.

Related Language Standards: Ten English Accent Rules

*Suggested Grade Level

A Model Grades 4-8 Spelling Scope and Sequence

Differentiated Spelling Instruction Grades 4-8

Differentiated Spelling Instruction

Preview the Grades 4-8 Spelling Scope and Sequence tied to the author’s comprehensive grades 4-8 Language Strand programs. The instructional scope and sequence includes grammar, usage, mechanics, spelling, and vocabulary. Teachers and district personnel are authorized to print and share this planning tool, with proper credit and/or citation. Why reinvent the wheel? Also check out my articles on Grammar Scope and Sequence, Mechanics Scope and Sequence, and Vocabulary Scope and Sequence.

FREE DOWNLOAD TO ASSESS THE QUALITY OF PENNINGTON PUBLISHING SPELLING RESOURCES. Administer my FREE comprehensive Diagnostic Spelling Assessment with audio file and recording matrix. It has 102 words (I did say comprehensive) and covers all common spelling patterns and conventional spelling rules. It only takes 22 minutes and includes an audio file with test administration instructions. Once you see the gaps in your middle school students spelling patterns, you’re going to want to fill those gaps.

Get the Diagnostic Spelling Assessment, Mastery Matrix, and Sample Lessons FREE Resource:

Grades 4, 5, 6, 7, and 8 Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary Programs

Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary Grades 4, 5, 6, 7, and 8

The author of this article, Mark Pennington, has compiled the assessment-based Grammar, Mechanics, Spelling, and Vocabulary   BUNDLES to teach each of the Common Core Language Strand Standards. The full-year grades 4, 5, 6, 7, and 8 programs provide 56 interactive grammar, usage, and mechanics worksheets and includes sentence diagrams, error analysis, mentor texts, writing applications, and sentence dictation formative assessments with accompanying worksheets (L.1, 2). Plus, each grade-level program has

weekly spelling pattern tests and accompanying spelling sort worksheets (L.2), 56 language application opener worksheets (L.3), and 56 vocabulary worksheets with multiple-meaning words, Greek and Latin word parts, figures of speech, word relationships with context clue practice, connotations, and four square academic language practice (L.4, 5, and 6). Comprehensive biweekly unit tests measure recognition, understanding, and application of all language components.

The program also has the resources to meet the needs of diverse learners. Diagnostic grammar, usage, mechanics, and spelling assessments provide the data to enable teachers to individualize instruction with targeted worksheets. Each remedial worksheet (over 200 per program) includes independent practice and a brief formative assessment. Students CATCH Up on previous unmastered Standards while they KEEP UP with current grade-level Standards. Check out the YouTube introductory video of the author’s program.

Literacy Centers, Reading, Spelling/Vocabulary, Study Skills , , , , , , ,