Archive

Posts Tagged ‘phrases’

Syntax in Reading and Writing

Syntax in reading and writing

Syntax in Reading and Writing

The greatest bang for the buck for fluent readers to improve academic reading comprehension and writing sophistication? Syntax

What does the research say about syntax?

“In addition to lexical development, syntactic development plays a key role in reading comprehension” (Poulsen and Gravgaard, 2016 as cited in researchgate).

“Inadequate ability to process the syntax of language results in the inability to understand what is heard, as well as what is read. Beyond word knowledge, it is the single most powerful deterrent to listening and reading comprehension” (J.F. Greene, 2011).

“Fostering young writers’ awareness of the linguistic choices available to them in writing and how those choices differently shape meaning is developing their metalinguistic knowledge of writing” (Myhill, Jones, Lines, Watson as cited in Research Online).

Students will learn to understand (read) and apply (write) the key syntactic features in 18 weekly lessons of about an hour each. Focus is on function at the sentence level, not on rote memorization or drill and kill. Huge indebtedness to the late William Van Cleave… However, whereas William gave us the Why? and How? of reciprocal reading and writing syntactic instruction, this program gives you and your students the What?

But, how should we teach syntax?

The research over the last half-century is clear that isolated explicit grammar instruction is ineffective. However, the late William Van Cleave was certainly correct that implicit grammar instruction in the context of reading and writing provides no overarching framework, no consistent language of instruction, and not enough practice for students when taught only as problems arise. Bottom line? Neither explicit, nor implicit grammar camps link reading and writing instruction. As Van Cleave has concluded: “We need a new camp.”

That new camp is function-based syntax in reading and writing at the sentence level.

Syntax in Reading and Writing will help your students learn the function of syntactic tools in reading and writing. No endless grammar identification and terminology worksheets; no DOL error correction; no mini-lessons; but lessons which teach how challenging sentences are constructed.

The program provides syntactic content and examples, short identification practice, 153 complicated syntactic sentences to analyze and revise with sentence kernels, sentence combination, sentence expansion, and more. Plus, short writing applications to practice each syntactic lesson focus in a variety of genre.

The 18 parts of speech, phrases, and clauses weekly lessons are leveled from basic (elementary) to advanced (middle school and high school) and feature 5 lesson components (10–15 minutes each):

  1. Learn It! (the syntactic content and examples)
  2. Identify It! (a short practice section)
  3. Explain It! (analysis of challenging sentences featuring the syntactic focus)
  4. Revise It! (kernel sentences, sentence expansion and combination)
  5. Create It! (Short writing application with the syntactic focus in different genre).

Additionally, the teacher and students Reinforce It! by searching class and independent reading texts for syntactically similar sentences to analyze and explain.

Check out the Syntax in Reading and Writing program. 

*****

Syntax Programs

Pennington Publishing Grammar Programs

Teaching Grammar, Usage, and Mechanics (Grades 4, 5, 6, 7, 8, and High School) are full-year, traditional, grade-level grammar, usage, and mechanics programs with plenty of remedial practice to help students catch up while they keep up with grade-level standards. Twice-per-week, 30-minute, no prep lessons in print or interactive Google slides with a fun secret agent theme. Simple sentence diagrams, mentor texts, video lessons, sentence dictations. Plenty of practice in the writing context. Includes biweekly tests and a final exam.

Grammar, Usage, and Mechanics Interactive Notebook (Grades 4‒8) is a full-year, no prep interactive notebook without all the mess. Twice-per-week, 30-minute, no prep grammar, usage, and mechanics lessons, formatted in Cornell Notes with cartoon response, writing application, 3D graphic organizers (easy cut and paste foldables), and great resource links. No need to create a teacher INB for student make-up work—it’s done for you! Plus, get remedial worksheets, biweekly tests, and a final exam.

Syntax in Reading and Writing is a function-based, sentence-level syntax program, designed to build reading comprehension and increase writing sophistication. The 18 parts of speech, phrases, and clauses lessons are each leveled from basic (elementary) to advanced (middle and high school) and feature 5 lesson components (10–15 minutes each): 1. Learn It!  2. Identify It!  3. Explain It! (analysis of challenging sentences) 4. Revise It! (kernel sentences, sentence expansion, syntactic manipulation) 5. Create It! (Short writing application with the syntactic focus in different genre).

Get the Diagnostic Grammar, Usage, and Mechanics Assessments, Matrix, and Final Exam FREE Resource:

Grammar/Mechanics , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mechanics Quiz for Teachers

Mechanics Quiz for ELA Teachers

Mechanics Quiz for Teachers

See how much you know about mechanics (commas, capitalization, quotation marks, colons, apostrophes, semicolons, punctuation, etc.) by taking the 10 Question Mechanics Quiz for Teachers. Don’t worry; I’ll dispense with the usual “If you score 9 or 10 out of 10, you are…” Let’s keep things fun! Take out a pen and some scratch paper. Number from 1‒10.

I selected quiz items from the grades 4‒8 Common Core Anchor Standards for Language.

CCSS.ELA-LITERACY.L.7.2

Common Core Language Strand Standards

Common Core Anchor Standards for Language

Demonstrate command of the conventions of standard English capitalization, punctuation, and spelling when writing.

Note: The Common Core authors call these components language conventions (along with Standard 1 grammar). Helpful links follow each question if you want to learn explore the grammatical topics.

The answers to the multiple-choice questions follow my promotional materials to ensure that you glance at my grammar and mechanics programs. Okay, so you’re probably not going to get all of these answers correct. I’m sure it’s just the way I’ve phrased the questions and/or answers. I would be happy to explain any of the distractors. Comments are welcomed (not welcome).

Mechanics Quiz for Teachers

1. According to the serial (Oxford) comma rule, which sentence is incorrectly punctuated?

A. Rafael, Louis and Tom met Luisa and Pablo at the coffee shop.

B. Choose the desk, table, or the huge, ugly chair for your apartment.

C. The bright morning sky, cool breeze, and warm company improved my mood.

D. I like most breeds of small dogs, but prefer cats, birds, and hamsters as pets.

https://blog.penningtonpublishing.com/grammar_mechanics/the-serial-oxford-comma-for-the-want-of-a-nail/

2. According to compound sentence comma rules, which sentence is correctly punctuated?

A. Do you want donuts, or would you prefer scones?

B. Although frequently attacked by her critics, Alyssa continued to press for change.

C. I met Allen and we biked through the park.

D. The teacher was available from noon until three yet neither Jesse, nor Holly, wanted help.

http://grammartips.homestead.com/compoundsentences.html

3. According to introductory phrase comma rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. Through snow and sleet the postal carrier slogged the mail to our houses.

B. Compared to Mike, Huang, and Emily, the other students were quite prepared.

C. Tall and tan, the young man bore a striking resemblance to the actor.

D. Under my bed, I hid my baseball card collection.

https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/607/03/

4. According to dependent (subordinate) clause comma rules, which sentence is correctly punctuated?

A. Whichever you choose, is fine with me.  B. Since you left, he has never been the same though he has received constant care.

C. I still received excellent service in spite of the delays.  D. Even though, she was ready on time, Suzanne still missed the appointment.

https://www.khanacademy.org/humanities/grammar/punctuation-the-comma-and-the-apostrophe/commas-in-space-and-time/v/commas-and-introductory-elements-the-comma-punctuation-khan-academy

5. According to proper noun capitalization rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. Marvin “The Shark” Bentley had been brought up on racketeering charges by the District Attorney.

B. He was interrogated by the Federal Bureau of Investigation twice during the Cold War.

C. The U.S. Constitution specifies “High Crimes And Misdemeanors” as grounds for impeachment in Article 1, Section 2, Clause 5.

D. I saw the President of the United States speak at the Capitol on the Fourth of July.

https://www.quickanddirtytips.com/education/grammar/capitalizing-proper-nouns

6. According to abbreviation and acronym rules, which sentence is correctly punctuated?

A. David has worked outside of the U.S. in many foreign countries, but he now works for NASA.

B. Ms. Jennifer Jenkins, MD, went AWOL from Dr. Master’s practice.

C. Ikeda awoke to the screaming alarm at 6:00 A.M.

D. She earned her MA in Curriculum Development at U.C.L.A.

https://dictionary.cambridge.org/grammar/british-grammar/about-words-clauses-and-sentences/abbreviations-initials-and-acronyms

7. According to quotation rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. I want to read the final chapter, “Return of the King,” before I go to sleep.

B. In The Declaration of Independence, did Jefferson say “…all men are created equal?”

C. He asked, “What did Dr. King mean in the ‘I Have a Dream’ speech by the phrase ‘free at last’?”

D. “Blowin’ in the Wind” was released on the 1963 album, Freewillin’ Bob Dylan.

https://blog.penningtonpublishing.com/grammar_mechanics/22-quotation-mark-rules/ 

8. According to apostrophe rules, which sentence is correctly punctuated?

A. The wives’ dinner at the Jones’ place, followed by dessert at the Martins, showed off the women’s best recipes.

B. Bob and Jolene’s recipe was more popular than her’s.

C. Ethan and Mary’s reactions to the business proposal were quite different.

D. Charles’ books were found on the bookshelves at the Sanchez’s.

https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/621/01

9. According to semicolon rules, which sentence is incorrectly punctuated?

A. All their work was wasted; the fund was depleted; and they had no future prospects.

B. Desmond asked for more than his fair share; Mark wondered why the paint would not dry.

C. She did absolutely none of the work; I did it all.

D. Dexter spent time in Chico and Redding in Northern California; El Cajon and San Diego in Southern California; and Visalia and Merced in Central California.

http://www.grammar-monster.com/lessons/semicolons_in_lists.htm 

10. According to colon rules, which sentence is correctly punctuated?

A. His list of accomplishments include: a marathon time of 4:25:34, a key to the city, and a blue ribbon at the Alabama State Fair.

B. I loved listening to “The Great Adventure: landing on the Moon” on my new phone.

C. The politician outlined three goals: A tax on steel imports, a single-payer health care system, and a higher minimum wage.

D. A whale is not a fish: nor is it a crustacean.

https://www.grammarly.com/blog/colon-2/ 

Want to take the 10 Question Grammar Quiz for Teachers? Check it out after you self-correct your mechanics quiz.

Answers: 1. A    2. D    3. D    4. C    5. A    6. A    7. B    8. A    9. B    10. C

*****

Syntax Programs

Pennington Publishing Grammar Programs

Teaching Grammar, Usage, and Mechanics (Grades 4, 5, 6, 7, 8, and High School) are full-year, traditional, grade-level grammar, usage, and mechanics programs with plenty of remedial practice to help students catch up while they keep up with grade-level standards. Twice-per-week, 30-minute, no prep lessons in print or interactive Google slides with a fun secret agent theme. Simple sentence diagrams, mentor texts, video lessons, sentence dictations. Plenty of practice in the writing context. Includes biweekly tests and a final exam.

Grammar, Usage, and Mechanics Interactive Notebook (Grades 4‒8) is a full-year, no prep interactive notebook without all the mess. Twice-per-week, 30-minute, no prep grammar, usage, and mechanics lessons, formatted in Cornell Notes with cartoon response, writing application, 3D graphic organizers (easy cut and paste foldables), and great resource links. No need to create a teacher INB for student make-up work—it’s done for you! Plus, get remedial worksheets, biweekly tests, and a final exam.

Syntax in Reading and Writing is a function-based, sentence level syntax program, designed to build reading comprehension and increase writing sophistication. The 18 parts of speech, phrases, and clauses lessons are each leveled from basic (elementary) to advanced (middle and high school) and feature 5 lesson components (10–15 minutes each): 1. Learn It!  2. Identify It!  3. Explain It! (analysis of challenging sentences) 4. Revise It! (kernel sentences, sentence expansion, syntactic manipulation) 5. Create It! (Short writing application with the syntactic focus in different genre).

Get the Diagnostic Grammar, Usage, and Mechanics Assessments, Matrix, and Final Exam FREE Resource:

Get the Grammar and Mechanics Grades 4-8 Instructional Scope and Sequence FREE Resource:

 

Grammar/Mechanics, Spelling/Vocabulary, Study Skills, Writing , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,